Морски дарове
Свежата киселинност, фината сладост и деликатната горчивина на грейпфрута и портокала правят тези плодове идеални за ефектната комбинация с нежното месо на скаридите. Всичко това е допълнено от екзотичния аромат на розовия пипер, така че често пренебрегваните желирани предястия да покажат една нова и неописуемо вкусна същност.
Необходими продукти за 4 порции:
1 розов грейпфрут
1 портокал
6 с. л. дребни скариди, обелени
1 с. л. розов пипер
200 мл пилешки бульон
1 с. л. желатин
лимонов сок и сол на вкус
Начин на приготвяне:
1.Корите на грейпфрута и на портокала се изрязват по-дълбоко. С тънък остър нож се отделят филетата без ципите.
2.Желатинът се накисва в 3-4 с. л. студена вода. Пилешкият бульон се загрява, добавят се розовият пипер и желатинът. Разбърква се и се отстранява от огъня. Подправя се с лимонов сок и сол на вкус.
3.На дъното на купички се подреждат скаридите и филенцата грейпфрут и портокал. Заливат се с бульона. След като изстинат, се слагат в хладилника за 2 часа. Обръщат се или с помощта на нож, като острието му се прокара плътно по ръба на купичката, или като се топнат за 5-10 секунди в гореща вода.