Пресните вишни имат съвсем кратък сезон, но затова пък са изумително фини, ароматни и с ясно проявен характер.
Ето една рецепта, в която контрастните вкусове на сочните плодове хармонират съвършено с кремообразното сирене и мащерката, а останалите дъхави подправки и сладостта превръщат хапките в завършен деликатес.
Необходими продукти за 8 броя:
За кошничките:
8 филии пресен бял хляб за тостер
2 с. л. масло
3 стръка мащерка
200 г фино козе или краве крем-сирене
1-2 с. л. заквасена сметана
За соса:
300 г обезкостени вишни
½ ч. ч. светлокафява захар
2 с. л. порто или вермут
1 щипка смлян бахар
1 щипка канела
1 щипка карамфил
⅓ ч. л. сол
листа рукола или зелена салата за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. За соса захарта се смесва с виното, подправките и солта и се слага да заври. Към врящата смес се добавят вишните. Варят се около 10-15 мин., докато сиропът се сгъсти и плодовете леко омекнат.
2. Маслото се стопява заедно с няколко листенца мащерка. Корите на филиите се изрязват и средата се разточва с точилка. Изрязват се кръгчета с формички за сладки или с чаша с остри ръбове и се намазват от двете страни с маслото.
3. Слагат се на дъното на метални форми за мъфини или чашки за крем карамел, за да се получат малки хлебни чашки. Пекат се 10-12 мин. във фурна, загрята на 200° С, докато се зачервят ръбчетата им. Щом се изпекат, веднага се изваждат да се охладят върху решетка.
4. На дъното на всяка хлебна чашка се слага по лъжица от сиренето, разбъркано с още листенца мащерка и заквасената сметана.
5. Гарнират се със соса и листенца мащерка. Поднасят се с листа рукола или зелена салата.