В Испания смокините не са само за десерти. Може да ги срещнете със свинско или друго месо, а в тази рецепта комбинацията е с домати, сирене и маслинена паста.
Необходими продукти (за 6 - 8 парчета):
бутер тесто
1 малко яйце
2 с. л. маслинена паста от каламата
3 пресни смокини, нарязани на резенчета
200 г чери домати, нарязани на половини
100 г катък от козе сирене
3 стръка мащерка
100 г пармиджано или козе кашкавал, настърган
2 с. л. лек зехтин
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се слага върху хартия за печене в правоъгълна тавичка. Намазва се с разбитото яйце. Слага се да се пече във фурна, загрята на 200° С за 10 - 15 мин. или докато се изпече и се зачерви добре.
Изпечената основа се изважда от фурната и се притиска с кухненска ръкавица, за да спадне. Намазва се с маслинената паста. Отгоре се подреждат смокините, доматчетата и малки лъжички от катъка, разбъркан с мащерката. Всичко се поръсва с пармиджано и зехтин и се запича още 15 мин. само на горен реотан, докато се зачерви.