Продукти:1 кг дребен кромид лук
4-5 супени лъжици олио
сол на вкус
3 лимона
1 връзка магданоз
Приготвяне:
Обелете лукчетата като оставите малка част от челото им. Така при печенето ще се запазят цели, без да се разпаднат. Сложете ги в тава, посолете и полейте с олио зеленчуците. Нарежете на кръгчета един лимон и го прибавете към лукчетата. Изпечете ястието в силна фурна като разбърквате редовно, за да може лукът да се зачерви равномерно от всички страни.
При необходимост добавете малко вода. Готовият лук трябва да остане само на мазнина. Оставете го да изстине и отстранете лимоновите резенчета. Полейте обилно със сока от останалите лимони и поръсете с магданоз. Нека салатата престои един ден в хладилника, което ще й помогне да се овкуси още по-добре.
* За да обелите лесно лукчетата, първо ги бланширайте за 1-2 минути във вряща вода и после веднага ги охладете.
Салата от печени лукчета
Приключенията на Лукчо стигнаха и до нашата кухня
19644