Продукти:1 голяма глава червено цвекло
1 лимон
1 грейпфрут
100 г орехи
сол
зехтин
Приготвяне:
Обелете цвеклото, разрежете го на две половини и го сварете за 10 минути в силно подсолена вода. Цвеклото не трябва да се разварява, а да остане приятно хрупкаво. Извадете го от тенджерата и го оставете да изстине напълно, а след това го нарежете на тънки сламки или го настържете на едро ренде.
Начупете ядките на парченца. Хубаво е да са по-едри, за да се усещат в салатата. Обелете кората на грейпфрута и го нарежете на резенчета, като отстраните горчивите ципи. Режете го върху купа, за да запазите отделилия се сок. Измийте добре лимона с топла вода и сапун.
Половината изцедете на сок и го смесете със този от грейпфрута. Другата част нарежете на кръгчета, след това на лентички и накрая на ситни кубчета. Смесете цвеклото с орехите, лимоновите кубчета и резенчетата грейпфрут. Разбъркайте предястието и подправете със зехтина и цитрусовия сок. Ако има нужда, добавете още сол на вкус.
Салата от червено цвекло с грейпфрут и орехи
Качествена доза витамини
34316