Необходими продукти:
500 г пилешки гърди
връзка пресен лук (1/2 глава стар лук)
връзка пресен чесън
шепа листенца босилек
1 яйце
черен пипер
сол
зехтин
Продукти за соса:
200 г заквасена сметана
150 г кашкавал
1 ч.л. дижонска горчица
черен пипер
сол
пресен босилек за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Смелете в блендер пилешкото месо, докато стане на кайма или го нарежете с нож на ситно. Сложете го в купа и чукнете едно яйце. Нарежете на ситно връзка пресен лук и пресен чесън, както и шепа пресен босилек. Поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
С леко навлажнени ръце оформете малки кюфтенца и ги подредете в тавичка или йена. Полейте ги със струйка зехтин и ги печете за 20-25 минути.
В купа настържете кашкавала. Добавете заквасената сметана, горчицата, черния пипер и солта и разбъркайте. Отворете фурната и поставете по една чаена лъжица от сместа върху всяко от кюфтенцата. Допечете за още 10 минути, докато сосът се стопи. Поднесете топли, поръсени с пресен босилек.