Необходими продукти за 4 порции:
400–500 г пресни миди
2 глави червен лук
2 зелени чушки
2 моркова
1 тиквичка
150 мл олио
100 мл оцет
10 зърна черен пипер
5–6 листа джоджен
2 дафинови листа
1 с. л. червен пипер
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
1/2 кубче зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
1. Мидите се почистват, като се остъргват хубаво с нож. Слагат се в тенджера, сипват се 3–4 пръста вода и се варят, докато се отворят. Готови са, когато месото придобие оранжев цвят.
2. Лукът се нарязва на големи шайби, чушките – на ивички, а морковите и тиквичката – на колелца. Запържват се за 3 минути в дълбок тиган със загрятото олио, докато омекнат и се овкусяват с оцета, черния пипер, червения пипер, дафиновите листа и наситнения джоджен. Всичко се залива с разтворения в 1 ч. ч. гореща вода зеленчуков бульон, посолява се, добавя се захарта и се оставя да ври 10 минути. След това се прибавят мидите и варенето продължава 3 минути.
3. Сместа се оставя да се охлади напълно. Желателно е да престои поне 6 часа преди да се консумира.
Други рецепти с миди:
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"
Съвети за пазаруване на морски дарове
Какво би било лятото без черните миди!
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!