Необходими продукти:
1 пакет кори (тип "Одрински")
4 яйца
400 г сирене
200 г кисело мляко
100 г краве масло
1/8 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме яйцата, прибавяме към тях киселото мляко, в което предварително сме загасили содата и натрошеното сирене. Разбъркваме добре. На слаб огън разтопяваме маслото и го оставяме настрана.
Намазваме дъното на подходяща тава с масло и започваме да редим корите. Поставяме първата кора, като леко я набръчкваме, поръсваме я с 1-2 с.л. масло и част от плънката. Покриваме я с друга кора, която също намазваме с масло и плънка. Продължаваме така, докато свършат корите. Последната кора също трябва да е намазана с плънка, за да придобие баницата приятен златист загар.
Печем в предварително загрята до 150 градуса (с вентилатор) фурна. Ако желаете, може да изпечете баницата и на по-висока температура. След като извадим готовата баница от фурната, я поръсваме с хладка вода и я покриваме с кърпа. Оставяме я покрита, докато изстине, а след това я нарязваме на парчета.
Наложена баница
Да започнем седмицата подобаващо вкусно
35315