Кростините са тънки препечени хрупкави филийки хляб със зехтин, гарнирани с безброй съчетания от зеленчуци, сирена, плодове, морски дарове, ядки и месо.
С рецепти за тези хапки много лесно можем да оползотворим останалия позасъхнал хляб.
Необходими продукти за 10 броя:
10 филийки от франзела
10 тънки резена прошуто или хамон
1 розов грейпфрут
1 малка глава червен лук
2-3 листа зелена салата или рукола
препечени ядки от пиния или орехи
смлян пипер меланж
Начин на приготвяне:
1.Филийките се препичат в нагрята фурна на 190° С и още горещи се намазват със зехтин. Зехтинът може да се овкуси, като се загрее и му се прибавят нарязани билки, чесън или сухи подправки.
2.Прошутото се нагъва на хармоника и се слага върху препеченото хлебче. Гарнира се с листенце зелена салата, кръгче червен лук и филенце от розовия грейпфрут.
3.Поръсва се със смлян пипер меланж и ядките.