Да си починем малко от месните блюда с тези изкушаващи панирани, топчести симпатяги. На нас стомасите вече ни пристъргват, затова бързо ви даваме и необходимите съставки.
Продукти:
500 г спанак
4 сварени картофа
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1 яйце
2 скилидки чесън
2-3 щипки индийско орехче
сол на вкус
20 г масло
2-3 супени лъжици галета
100 г синьо сирене
За панировката:
брашно
1 разбито яйце
сусам
Приготвяне:
Спанакът се почиства, измива, след което се бланшира за кратко в кипяща вода. После го изцеждате добре и нарязвате на ситно този богат на витамин А и С продукт. Приведете в нарязано състояние още лука, магданоза, копъра и чесъна, а след това ги задушете в маслото. Идва ред да включите към тях спанака и индийското орехче. Поръсете със сол всички зеленчуци дотук и ги оставете да изстинат.
Картофите се подлагат на добро сваряване и изстудяване, а за капак се настъргват на ситно ренде. Към тях прибавяте спаначната смес заедно с яйцето и разбърквате много добре, като постепенно изсипвате и галетата. Ако пък сместа не е достатъчно гъста, дайте превес на повечко галета.
Раздвижете ръцете и от сместа средно големи топчета оформете. После направете малка дупчица във всеки един от крокетите, в която се поставя парченце синьо сирене. Накрая ги овалвате в брашно, после ги потапяте в разбитото яйце и за финал следват сусамените семена. Пържите смело във фритюрник или по-дълбок тиган, докато хванат 24-каратова златиста коричка.