Необходими продукти (за около 20 бр.):
1 кг картофи
100 г сирене
100 г кашкавал
1 средна глава лук
1 яйце
1 ч.л. чубрица
сол
черен пипер (по желание)
За панировката:
2 яйца
брашно
Начин на приготвяне:
Избираме картофи с приблизително еднаква големина, измиваме ги добре под течаща вода и ги поставяме в тенджера със студена вода. Количеството вода в тенджерата трябва да покрива картофите.
Много е важно картофите да не са обелени, а да се сложат да се варят с обелките. В противен случай те ще станат воднисти и сместа за кюфтетата ще бъде рядка и ще се разпадат при пърженето. Варим картофите до готовност, но все пак внимаваме да не се разварят.
Сварените картофи обливаме със студена вода и оставяме да се охладят. След това ги обелваме и ги намачкваме в дълбок съд. Към картофите добавяме настърганите сирене и кашкавал, наситнения лук и подправките. Объркваме сместа добре, добавяме яйцето и отново разбъркваме.
В дълбок тиган загряваме мазнината, в която ще пържим кюфтетата. Количеството мазнина в тигана трябва да покрива поне 1/2 от височината на кюфтето. Ако по време на пърженето мазнината в тигана намалее, доливаме колкото е необходимо.
Преди да пристъпим към пържене, задължително проверяваме, примерно с хапка хляб, дали олиото се е нагорещило, иначе рискуваме кюфтетата да се пръснат.
От картофената смес оформяме кюфтета с желаната големина. Всяко кюфте овалваме първо в брашно, а след това в разбитите яйца и го пускаме в сгорещеното олио. Пържим кюфтетата от двете страни до получаване на златист загар.
Изпържените кюфтета изваждаме в чиния, която сме застлали с домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
Картофени кюфтета
Неустоимо кулинарно предложение
151069
Необходими продукти