
Карфиолът е нискокалоричен зеленчук, чиито корени идват от Източното Средиземноморие. Богат е на витамин C и B, a заедно с полезните свойства на тахана, правят много добра кулинарна комбинация в тази рецепта.
Продукти:
1 малка глава карфиол
1 кафяна чашка сусамов тахан
2 скилидки чесън
1/2 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжичка кориандър
2-3 супени лъжици кисело мляко
сок от 1 лимон
сол на вкус
Приготвяне:
Сварете в подсолена вода за няколко минути карфиола, предварително накъсан на розички. Изсипете го в цедка и веднага го залейте със студена вода, за да се прекъсне процеса на омекване. Карфиолът трябва да остане хрупкав. В купа изсипете тахана, добавете подправките, счукания чесън и лимоновия сок.
С бъркалка започнете да разбивате тахана, като постепенно добавяте и киселото мляко.
Ако желаете по-течен сос, увеличете количеството мляко. Овкусете със сол. Поставете сварения карфиол в чиния и залейте с тахановия сос.