Хумус и плосък арабски хляб

Поглед към Ориента

Хумус и плосък арабски хляб
Снимка: netinfo
4.13 от общо 8 гласа

Днес ви предлагаме една малко по-трудоемка за изпълнение рецепта, но за сметка на това, ако сте решили да експериментирате или сте почитатели на екзотичната кухня, ще останете доволни.

Необходими продукти

За хумуса:
400 грама сварен нахут (консерва)
2 с.л. от водата в консервата
4 пълни супени лъжици сусамов тахан
10-12 пълни супени лъжици зехтин
3 средни скилидки чесън
3/4  чаена лъжичка кимион
сокът на половин лимон
сол на вкус
2 щипки черен пипер

За сервиране: 
лют червен пипер за поръсване
кимион за поръсване
зехтин за заливане

За питките:
2 1/2  чаени чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 не препълнена чаша топла вода (не гореща)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици зехтин

допълнително брашно за доомесване и набрашняване на работното място

Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки за хумуса в пасатор (без тези за сервиране) и ги пасирайте до получаване на гладка, еднородна смес.
Опитайте хумуса и ако желаете, добавете още сол, зехтин и лимонов сок. 

Готовият хумус сложете в голяма чиния и го оформете по ваш вкус.
Поръсете с кимион, лют червен пипер и залейте с 2-3 супени лъжици зехтин.
Сервирайте охладен.

А докато хумусът се охлажда, можете да приготвите арабските питки.

Разтворете маята и захарта в малка част от топлата вода. 
Смесете всички продукти в дълбока купа и омесете меко и лепкаво тесто, не се опитвайте да го направите не лепкаво, така трябва да е.
Оставете го за 30 минути да втаса.

После с набрашнени ръце късайте малки парчета от тестото (колкото кайсия, например) и на силно набрашнен плот и с помощта на набрашняване и на самото тесто отгоре и на точилката, разточете на тънки питки.
Диаметърът им трябва да отговаря на диаметъра на тигана, в който ще ги печете на котлона, да не са по-големи, защото ще се прегънат.
А самите питки трябва да са разточени на много тънки плоскости, като палачинки.

Загрейте тигана и намалете котлона на средна степен, защото иначе брашното по повърхността на питките ще загори бързо.
Изпичайте питките от двете страни, но не прекалявайте с препичането. 
Трябва да си останат меки и светли на цвят, а не да станат като сухари.

По желание можете да мажете леко тигана с масло. 

Не ги дупчете с вилица по време на печенето, обръщайте ги с нещо, което няма да ги скъса или продупчи.
Съхранявайте ги загънати, за да останат меки.
 

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти