Днес ви предлагаме една малко по-трудоемка за изпълнение рецепта, но за сметка на това, ако сте решили да експериментирате или сте почитатели на екзотичната кухня, ще останете доволни.
Необходими продукти
За хумуса:
400 грама сварен нахут (консерва)
2 с.л. от водата в консервата
4 пълни супени лъжици сусамов тахан
10-12 пълни супени лъжици зехтин
3 средни скилидки чесън
3/4 чаена лъжичка кимион
сокът на половин лимон
сол на вкус
2 щипки черен пипер
За сервиране:
лют червен пипер за поръсване
кимион за поръсване
зехтин за заливане
За питките:
2 1/2 чаени чаши бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 не препълнена чаша топла вода (не гореща)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 супени лъжици зехтин
допълнително брашно за доомесване и набрашняване на работното място
Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки за хумуса в пасатор (без тези за сервиране) и ги пасирайте до получаване на гладка, еднородна смес.
Опитайте хумуса и ако желаете, добавете още сол, зехтин и лимонов сок.
Готовият хумус сложете в голяма чиния и го оформете по ваш вкус.
Поръсете с кимион, лют червен пипер и залейте с 2-3 супени лъжици зехтин.
Сервирайте охладен.
А докато хумусът се охлажда, можете да приготвите арабските питки.
Разтворете маята и захарта в малка част от топлата вода.
Смесете всички продукти в дълбока купа и омесете меко и лепкаво тесто, не се опитвайте да го направите не лепкаво, така трябва да е.
Оставете го за 30 минути да втаса.
После с набрашнени ръце късайте малки парчета от тестото (колкото кайсия, например) и на силно набрашнен плот и с помощта на набрашняване и на самото тесто отгоре и на точилката, разточете на тънки питки.
Диаметърът им трябва да отговаря на диаметъра на тигана, в който ще ги печете на котлона, да не са по-големи, защото ще се прегънат.
А самите питки трябва да са разточени на много тънки плоскости, като палачинки.
Загрейте тигана и намалете котлона на средна степен, защото иначе брашното по повърхността на питките ще загори бързо.
Изпичайте питките от двете страни, но не прекалявайте с препичането.
Трябва да си останат меки и светли на цвят, а не да станат като сухари.
По желание можете да мажете леко тигана с масло.
Не ги дупчете с вилица по време на печенето, обръщайте ги с нещо, което няма да ги скъса или продупчи.
Съхранявайте ги загънати, за да останат меки.