Продукти:
300 мл вода
500 г брашно
1 чаена лъжичка сол
1 кубче мая за хляб
ситно нарязан пресен босилек и розмарин
1 супена лъжица фино натрошен пармезан
2 супени лъжици зехтин
200 г кисело мляко
едра морска сол за поръсване
Приготвяне:
Киселото мляко се разбива, за да може всички бучки в него да се стопят, прибавяме водата и солта, след което го затопляме до стайна температура, бъркайки кубчето мая, докато напълно се разтвори в него.
3/4 от брашното се слага в купа, а по средата оформяме гнездо и там изсипваме сместа с маята. Разбъркваме я до получаване на лепкаво тесто. Същото покриваме с чиста кърпа и оставяме да престои на топло за около 30 минути. Мине ли половин час, включваме в състава зехтина, босилека, розмарина и пармезана.
После идва и силовата част с месенето му върху предварително набрашнена повърхност до получаване на мека и пухкава консистенция. При нужда добавете още брашно.
В последната част оформяме тестото и го слагаме в намазнена форма за печене или тавичка. Остана да поръсим суровия хляб с морска сол и отново да го оставим настрана, за да удвои обема си. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-40 минути.
Хляб с розмарин, босилек и пармезан
Режеш на филии и ги овкусяваш с каквото си поискаш
15926