Ако ви се намират повечко моркови вкъщи и се чудите какво да ги правите, ви препоръчваме рецептата за "хляб" от моркови. Той е здравословен и може да се превърне в чудесна сутрешна или следобедна закуска.
Необходими продукти:
800 гр моркови
4 яйца
10 гр кашкавал
1 ч. л. смлян кимион
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистете и нарежете на колелца морковите. Сварете ги с малко вода на слаб огън и на затворен капак със солта, черния пипер и кимиона. Когато омекнат добре, ги смачкайте с вилица на грубо пюре.
Разбийте яйцата на омлет. Разбъркайте заедно морковеното пюре, яйцата, настъргания кашкавал. Подмажете или облицовайте с хартия за печене една средна форма за кейк. "Хлябът" се пече от 25-35 минути на 170-200 градуса. Нарязва се на филийки и се поднася топъл или студен, като гарнитура или като предястие.
Освен с моркови, подобен "хляб" може да се направи и с други зеленчуци като карфиол, тиквички, спанак и тн.