Необходими продукти за 4 броя:
800 г брашно тип 500
30 г мая (1 с. л. суха)
1 с. л. сол
4 с. л. олио
4 с. л. прясно мляко
3 с. л. мед
20 маслини (без костилки)
Начин на приготвяне:
1. Маята се разбърква с 2–3 с. л. брашно и 1 1/2 ч. ч. хладка вода. Оставя се за 10 минути, за да шупне.
2. Брашното се пресява, добавят се солта и маслините, нарязани на парченца, и всичко се разбърква. Прави се кладенче, в което се слагат олиото, млякото, медът, закваската и 1 1/2 ч. ч. хладка вода.
3. Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с три кърпи – суха, мокра и отново суха, и се оставя да втасва, докато удвои обема си. Тестото се омесва отново и се оставя втори път да втаса, като се покрива с две кърпи.
4. От готовото тесто се оформят 4 хлебчета, които се пекат 35 минути на 200 градуса.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!