Необходими продукти:
150 г сух нахут (или 300 г от консерва)
2 супени лъжици лимонов сок
3 супени лъжици сусамов тахан
2-3 скилидки чесън
2-3 супени лъжици зехтин
черен пипер
сол
кимион
червен пипер за украса
Начин на приготвяне:
Ако използвате нахут от консерва, преминете направо към следващата стъпка. Ако предпочитате сух нахут, той трябва задължително първо да се обработи. Накиснете го за една нощ в студена вода. На следващия ден го сварете, докато зрънцата омекнат. Когато това стане, отцедете водата. С ръце обтрийте зрънцата, докато се отделят люспите. Става доста лесно. Може също така да стискате леко зрънцата едно по едно с пръсти – люспите се отделят веднага.
Изсипете нахута заедно с всички останали съставки в кухненски робот или в купа и с пасатор разбийте, докато се получи хомогенна смес. По желание може да добавите няколко супени лъжици от водата, в която сте варили нахута, за да добиете желаната от вас консистенция.
Изсипете хумуса в подходящ съд за сервиране, поръсете го с малко зехтин и червен пипер и украсете с листенца магданоз. Поднесете по желание с тортия чипс, препечена филийка или нарязани на лентички краставички и моркови.
Апетитен хумус
Едно полезно предястие
43627