Този път изборът ни за закуска идва от руските кулинарни извори.
Продукти за тестото:
1 яйце
половин малка кофичка квасена сметана
250 гр меко масло
половин кубче прясна мая (20 гр)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
500 гр брашно
Продукти за плънката:
350 гр телешка кайма
1 глава лук
сол, черен пипер
1 яйце
сусам
Приготвяне:
Маята, разтворена в малко вода се смесва със сметаната, яйцето и захарта. Добавя се брашно и всичко се разбърква до гладка каша. Полученият квас се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Брашното се претрива на трохи с маслото и солта. След което маслените трохи се прибавят към втасалия квас и всичко започва да се събира с ръце на топка, без да се меси.
Когато тестото престане да лепне се изсипва върху работния плот (маса) и започва да се кълца с нож. Това действие се извършва непрекъснато за около 5-6 мин. Получава се много фина и мека субстанция, която става на конци и се разслоява. Готовото тесто се оставя да втаса. Каймата преминава отново в машинка за мелене или в блендер заедно с лука.
Подправя се със сол и черен пипер. Важно е месото да се смели още веднъж, за да не остане сбита в пирожките след като се изпече. От втасалото тесто се откъсва парченце и внимателно, без да се притиска силно се оформя с ръце на малка питка. В никакъв случай тестото не се разточва. В средата се слага плънка и загъваме. Пирожките се намазват с разбито яйце, поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Пирожки с телешка кайма
Пак сме на тема ''Апетитна и засищаща закуска''
24562