Тази гръцка рецепта е типична за средиземноморската кухня. Характерното за гръцката кулинарна традиция е и допълнителният силно ориенталски привкус, познат и у нас.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг октопод
500 г лук, нарязан на полумесеци
1 ч. л. червен пипер на зърна
1 дафинов лист
500 г домати
200 мл червено вино
2 с. л. винен оцет
4 с. л. зехтин
4 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 ч. л. захар
1 с. л. нарязан пресен риган
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 с. л. кедрови ядки
Начин на приготвяне:
1. Октоподът се почиства и се слага в 2 л вряща вода заедно с дафиновия лист, черния пипер и една шепа от лука. Оставя се да ври на слаб огън 50 мин.
2. Доматите се обелват и се срязват на четвъртини.
3. Октоподът се нарязва на парченца. Главата се маха.
4. В тиган с капак се слага да се загрее зехтинът. Слагат се лукът и чесънът и се разбъркват 3 мин. Прибавят се доматите, захарта, риганът, магданозът, виното и оцетът.
След като всичко поври 5 мин., се подправя със сол, добавя се октоподът и се покрива. Оставя се да къкри на много слаб огън 5-10 мин. Сервира се поръсен с много свежи подправки, кедрови ядки и пресен хляб.