Необходими продукти:
1 чаена чаша сварен натурален ориз
1 морков
1 прясна чушка
1 резен от целина - глава
1/2 глава лук - средна
2 скилидки чесън
1/2 чаена лъжичка мащерка
няколко стръка копър и магданоз
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
За панировката:
1 яйце
брашно
галета от пресни хлебни трохи
олио
Начин на приготвяне:
Отстранете корите на няколко филии хляб и ги стрийте с ръце на малки трохи. Оставете ги да се поизсушат за 20 мин. С тях панировката става по-хрупкава и вкусна.
Сложете всички зеленчуци в блендер и ги накълцайте много ситно. Към тях прибавете нарязаните копър и магданоз и подправките.
Смесете зеленчуците с 2/3 от сварения ориз. Останалият ориз го намачкайте с вилица и заедно с яйцето го прибавете към сместа. Това ще направи по-добра спойка между продуктите.
Направете малки кръгли кюфтенца. Оваляйте ги в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и леко ги напръскайте с малко олио. Изпечете кюфтенцата в гореща фурна докато се зачервят хлебните трохи.
Поднесете като гарнитура или самостоятелно ястие с млечно-чеснов сос.