Необходими продукти:
3 супена лъжица зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 1/2 чаена чаша ориз, подходящ за ризото (например Арборио)
4 чаени чаши пилешки бульон (горещ)
1 чаена чаша сухо бяло вино
1-2 големи щипки шафран
1/3 чаена чаша настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В подходящ съд (дълбок тиган или тенджерка) загрейте зехтина на умерен огън и задушете лука и чесъна до омекване - около 5 минути.
Добавете ориза и рабърквайте, докато стане прозрачен (около 2-3 минути). Започнете да добавяте бульона. Разбърквайте периодично и след като оризът поеме течността, добавяйте нова порция бульон. След като сте добавили 2 чаши от бульона, добавете виното и шафрана и след това останалата част.
Оставете ризотото да къкри на слаб огън. Оризът трябва да е добре сварен, а течността не трябва да е напълно извряла. Накрая добавете пармезана и подправете на вкус със сол и черен пипер и поднесете веднага.