Традиционните за българската кухня зелеви сарми, макар по-често да се приготвят с месо, са чудесни и в постни варианти. В тази рецепта плънката е оригинално приготвена с кафяв ориз, патладжан и тофу
Необходими продукти за 4:
1 ч. ч. кафяв ориз
3 с. л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
300 г сирене тофу, нарязано на малки кубчета, или гъби
1 печен патладжан, нарязан
1 ч. л. сушени джоджен и чубрица
12 листа от кисело зеле
1 ч. ч. зелев сок
100 мл бяло вино
подправки на вкус
За соса:
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер, едро смлян
1 с. л. брашно
1 ч. ч. зелев сок
черен пипер на вкус
Необходими продукти:
Оризът се сварява в 4 ч. ч. вода за около 40 мин., докато омекне. Отцежда се от останалата вода.
В загретия зехтин се слага лукът и се задушава с 1 с. л. вода 2-3 мин. Добавят се оризът, тофуто, патладжанът, подправките и сушените подправки. Разбърква се 2-3 мин.
Листата от кисело зеле се почистват от дебелите жили, напълват се с лъжица от плънката и се завиват на стегнати сарми. Слагат се в тавичка и се заливат със сока и виното. Запичат се за 30 мин. на 190º С.
За соса в загретия зехтин се слага пиперът, разбърква се и се добавя брашното. При непрекъснато разбъркване се налива зелевият сок. Сгъстява се леко и се подправя с черен пипер на вкус.
Готовите сарми се поднасят със соса.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Коледни сарми със стафиди в гювеч