Необходими продукти:
200 г сьомга филе, изчистено, без кожа
Сол и пипер
Зехтин
За марината:
2 лъжички горчица
1 малка лъжичка балсамова редукция
1 лъжичка лешников сироп (ако нямате може да използвате мед или кленов сироп)
1 супена лъжица зехтин
1 стрък мащерка
Сол и пипер
За аспержите:
Около 300 грама аспержи (бланширани)
1/2 малка лъжичка масло
1/2 малка лъжичка зехтин
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Объркайте всички продукти за марината в малка купа. Сложете мащерката цяла, без да я режете на ситно. Полейте сьомгата с марината и оставете 20 минутки да се маринова. Междувременно пригответе аспержите като ги запържите в маслото и зехтина на висока температура за около 3-4 минутки. Овкусете със сол и пипер и оставете на топло.
Загрейте 2-3 супени лъжици зехтин в същия тиган, в който пържихте аспержите. Извадете сьомгата от марината. Дръжте я няколко секунди да се отцеди от соса, махнете стръка мащерка.
Поставете в нагорещения тиган с кожата надолу и запържете от двете страни за по няколко минути. При приготвянето на сьомга трябва да имате предвид, че е много крехка – не я въртете и обръщате в тигана постоянно. Оставете я да се сготви от едната страна, проверете в крайчето и я обърнете веднъж.
Ако желаете да я консумирате алангле или средно изпечена, я гответе на по-силна температура, за по-кратко време. Тя ще образува хубава коричка отвън, а отвътре ще остане недоизпечена. Ако желаете да я консумирате изцяло изпечена, я гответе на средна температура, за има време да се изпече изцяло преди да се получи коричката отвън и да изгори.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Други рецепти:
Уникална рецепта с пушена сьомга
Как да обезкостим и сготвим сьомга
Храни, които разпалват страстите