Ето едно печиво с по-калоричен състав, но и неподправен вкус.
Продукти:
350 гр брашно
100 гр меко масло
2 яйца
4 супени лъжици квасена сметана
20 гр прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1 и 1/2 чаена лъжичка сол
5 глави стар лук
50 гр масло
200 гр краве сирене
риган за поръсване
разбито яйце за намазване
Приготвяне:
Направете квас от маята, захарта, малко вода и брашно. Покрийте с кърпа съда и оставете на топло да удвои обема си.
Направете кладенче в брашното, изсипете шупналата мая и останалите продукти, и замесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
Нарежете лука на полумесеци и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на кубчета.
Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган, разстелете задушения лук и наредете сиренето (снимка 1).
Завийте тестото на руло и го прережете с нож по дължина почти до средата (снимка 2).
Усучете рулото и го завийте на кравай (снимка 3).
Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна (снимка 4).
Усуканица с лук и сирене
Да се поглезим още от закуската
30237