Необходими продукти за кюфтенцата:
500 г хубава пилешка кайма
3 стръка пресен зелен лук
магданоз
1 скилидка счукан чесън
1 яйце
6 супени лъжици царевично нишесте
1 супена лъжица соев сос
черен пипер
щипка джинджифил на прах
сол
За соса:
1/2 чаена чаша соев сос
1/2 чаена чаша мирин - това е сладко оризово вино (ако нямате, сложете някакво сладко вино)
2 чаени лъжички захар
джинджифил
кориандър
3 чаени лъжички чили сос
За гарнитурата:
варен ориз, овкусен с оризов оцет и сол
маринован джинджифил
соев сос
Начин на приготвяне:
Смесваме добре продуктите за каймата. Правим малки кюфтенца (с големината на орех) и ги слагаме в леко намаслена тава. После ги запичаме за 10 минути на 200 градуса. Докато кюфтенцата се пекат, си подготвяме соса, като смесим неговите съставки. Слагаме ориза да се свари в подсолена вода, според указанието на опаковката.
След изтичането на десетте минути, изваждаме кюфтенцата за малко от фурната, поливаме ги със соса, и го намазваме по повърхността им с помощта на четка (така ще се глазират). Печем ги още 10 минути и ги изваждаме от печката.
Накрая нанизваме пилешкото на бамбукови шишчета и го сервираме с ориза (овкусен със солта и оцета). В малка купичка може да сложим соев сос и маринован джинджифил.
"Tsukune" - пилешки кюфтенца
На гости на Япония
10975