Необходими продукти (за 12 сарми):
500 г свински гърди
9 листа точени кори за баница
1 стрък праз
2 домата от консерва
2-3 супени лъжици доматен сок
3-4 супени лъжици зехтин
50 г разтопено краве масло
1 жълтък
1 чаена лъжичка чубрица
1 чаена лъжичка червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме праза на ситно и го задушаваме на умерен огън в зехтина. Месото накълцваме на много малки късчета и го добавяме при вече омекналия лук. Разбъркваме и оставяме продуктите на котлона за около пет минути.
Подправяме с чубрицата, червения, черния пипер и солта. В този момент слагаме доматите и доматения сок. Задушаваме на силен огън, докато сместа остане само на мазнина. Разтопяваме маслото. Взимаме три точени кори, намазваме всяка от тях обилно с масло и ги поставяме една върху друга.
Разрязваме ги на кръст, така че да се получат четири равни части. Във всяка от тях поставяме по около 1 и 1/2 - 2 супени лъжици от плънката. Внимателно завиваме сармите и ги нареждаме в намаслена тава. Ако случайно корите ни се разкъсат, завиваме внимателно сармата в още една кора.
Повтаряме действията, докато корите се изчерпат. Намазваме всяка от сармите с разбития жълтък. Печем ястието около 25-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като сармите се запекат, наливаме в тавата 1-2 пръста гореща вода и покриваме съда с кърпа, за да се задушат. След пет минути ястието е готово за консумиране.
Тракийски сарми
От българската кулинарна съкровищница
42403