Необходими продукти за четири порции:
За блата:
150 г замразен спанак
3 яйца
2 с. л. брашно от овесени трици (смлени трици)
2 с. л. крем сирене
1 ч. л. бакпулвер
сол и пипер
За плънката:
200 крем сирене
1 с. л. лимонов сок
100 г пушена сьомга
Начин на приготвяне:
Размразете спанака и много добре го отцедете от водата.
Смесете спанака, яйцата, триците, крем сиренето, бакпулвера и подправете. Разбийте до еднородна смес.
Изсипете тестото в правоъгълна форма с размери 40х21см, застлана с хартия за печене и намазана с олио.
Загладете повърхността му с шпатула и пуснете от десетина сантиметра височина тавата върху масата.
Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 12-13 минути.
Тестото трябва да се изпече добре, но не прекалено.
За плънката смесете крем сиренето с лимоновия сок и разбъркайте добре до хомогенност.
Внимателно отстранете хартията за печене от блата.
Намажете го равномерно с крем сиренето.
Нарежете го на еднакви правоъгълници с размери 10х7см.
Започнете да подреждате тортата - блат, крем, парчета сьомга и така до изчерпването на спаначените правоъгълници.
Последният оставете ненамазан с крем сирене и декорирайте с розичка от сьомга и свежа салата.