Необходими продукти:
500 г патладжани
300 г телешко месо
1 глава стар лук
1/2 чаена чаша зехтин
2 скилидки чесън
1/2 люта чушка
1 чаша червено вино
2 пресни домата
1/4 чаена чаша галета
морска сол
1-2 цветчета карамфил
1 пръчка канела
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
пармезан за поръсване
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 190 градуса и нарязваме патладжаните по дължина с дебелина 1 см. Посоляваме ги и оставяме да се отцедят за 30 минути. През това време в тиган затопляме и слагаме лука, докато се зачерви, след което идва ред и на месото, нарязано на малки хапки.
Изпържваме го, докато покафенее и течността се изпари. После прибавяме всички подправки, единия домат, обелен и нарязан на ситно, чесъна, виното и солта. Готвим на умерена температура около 15 минути, след което изваждаме канелената пръчка, поръсваме с галетата и дърпаме от котлона.
Изплакваме и подсушаваме патладжана от горчивата течност, намазваме парчетата от двете страни със зехтин и ги запичаме на скара, докато покафенеят. Изваждаме филийките да се охладят, правим кръст с по две от тях, а в средата слагаме от плънката и загръщаме четирите краища на патладжана. Върху джобчето поставяме шайба домат и поръсваме с пармезан. Запичаме за 15 минути или докато ястието се зачерви. От това количество се получават около 18-20 джобчета.
Телешко с патладжани
Трудно е да му устоиш
11969