Необходими продукти:
1 кг телешки джолан
1 малка глава лук
4 скелидки чесън
1 ч.л. розмарин
1 тел.бульон
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сол
черен пипер
4 с.л. зехтин
Продукти за соса:
300 мл. течна сметана
100 мл. вино марсала
1 буркан манатарки в зехтин
1/2 ч.л. сол
черен пипер
За декорация:
резен портокал и резен лимон
стрък копър
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и нарежете телешкия джолан на парчета. Сложете ги в тенджера под налягане и прибавете към тях нарязания на ситно лук, филийките чесън и подправките. Полейте със зехтин и налейте вода колкото да покрие месото. Варете около 45 минути. Отворете капака и оставете месото да почине.
През това време пригответе соса. Налейте сметаната в не много дълбок тиган. Като заври, намалете котлона на най-ниската степен и прибавете марсала виното. Отцедете зехтина от буркана с манатарки и сложете гъбите в соса. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да се посгъсти соса на бавен огън още 15-20 минути, докато замиришат манатарките. Отдръпнете от котлона.
В друг по-дълбок тиган запържете леко месото, с малка част от бульона. Прибавете соса с манатарки, разбъркайте и оставете да къкри на бавен огън около 30 минути, докато хубаво поеме ароматите и се сгъсти.
За гарнитура пригответе пресни картофи соте.
Поднесете, като декорирате с резен портокал, лимон и стръкче копър. Опитайте да стиснете малко портокал върху месото, придава много свеж и приятен вкус.