Макар мнозина да смятат сочното и ароматно телешко ястие с пармиджано за оригинална италианска рецепта, има вероятност то да се е появило едва след като емигрантите от Апенините са достигнали САЩ, Аржентина и Австралия.
Необходими продукти за 4 порции:
4 парчета телешко контрафиле х 200 г
1 ч. ч. прясно смляна галета
4 с. л. настъргано пармиджано за галетата
1 ч. л. смлян шарен пипер
1 ч. л. риган
1 ч. л. прясна мащерка, ситно нарязана
2 яйца
50 мл зехтин за пържене
1 топка моцарела
100 г пармиджано за запичане
За соса:
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
2 с. л. зехтин
600 г консервирани домати
4 листа босилек
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Месото се начуква тънко.
2. Галетата се разбърква със сиренето, пипера, ригана и мащерката.
3. Яйцата се разбиват с щипка сол. Месото се топва в яйчната смес и след това в овкусената галета. Слагат се в сгорещения зехтин да се зачервят от двете страни. Отцеждат се от мазнината и се подреждат в тавичка.
4. За соса в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 5-6 мин., докато омекнат. Сипват се доматите, сол и пипер на вкус и сосът се разбърква на умерен огън 10 - 15 мин., докато се посгъсти. Накрая се слага накъсаният на малки парченца босилек.
5. Сосът се разпределя върху месото, отгоре се поставят резени моцарела и се поръсва обилно с пармиджано.
6. Ястието се запича 20-30 мин. в загрята фурна на 180° С, докато сирената се разтопят и зачервят.