Необходими продукти:
За масленото тесто:
220 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
1 ч.л. сол
2 с.л. студена вода
Продукти за плънката:
3/4 ч.ч. настъргано сирене (може пармезан)
3/4 ч.ч. настъргана моцарела
3 с.л. галета
1 голяма глава стар лук
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
шепа листа пресен босилек
шепа листа прясна мащерка
1/4 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер
зехтин
1 розов домат
1 зелен домат
3-4 чери домата
1 малък жълт домат
100 г маринован артишок
5 рибки маринована аншоа
прясно смлян черен пипер
лилав и зелен босилек
Начин на приготвяне:
Сложете в купа брашното. Нарежете маслото на малки кубчета и претрийте с ръце, докато получите маслени трохи. Добавете едно яйце и разбъркайте.
Добавете солта и водата и омесете масленото тесто. Увийте го във фолио и го приберете в хладилника за половин час.
През това време нарежете лука на тънки полумесеци и го задушете в малко зехтин в тигана, докато омекне и добие златист цвят. Оставете го да се охлади и го смесете с настърганото сирене, моцарелата, нарязания на ситно пресен лук, изстискания чесън, галетата, босилека, мащерката, черния пипер и солта.
Нарежете доматите на кръгчета, с дебелина не повече от 0,5 см, посолете ги и ги поставете върху гевгир, за да се по отцедят. Подсушете ги с кухненска хартия.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънка кора с диаметър малко по-голям от размера на формата ви за пай. С помощта на точилката го прехвърлете върху нея и след като хубаво покрие дъното и стените, отрежете излишното. Набодете го с вилица и го охладете за още 20 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете формата, покрийте я с хартия за печене и сложете тежест за печене или боб. Печете 15 минути, след това отстранете хартията с тежестите и допечете за още 15 минути, докато добие златист загар.
Увеличете фурната на 200 градуса. Разпределете плънката със сирената върху кората. Отгоре подредете различните по големина кръгчета домати, редувани с артишока и завършете с аншоа.
Поръсете с прясно смлян черен пипер и полейте със струйка зехтин. Печете пая половин час до готовност. Извадете от фурната и поръсете с листенца босилек.