Необходими продукти:
300 г скариди
300 г филе от сьомга
10 рулца от раци
1 чаена чаша паста по избор
1 чаена чаша брюкселско зеле
1 глава кромид лук
1 голям розов домат
6 скилидки чесън
половин връзка пресен лук
1 чаена чаша бяло вино
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаена чаша гъсто доматено пюре
захар на вкус
лимонов сок
сух босилек
сух риган
пресен босилек
черен пипер
сол на вкус
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете кромид лука на много ситно. Обелете домата, махнете семките му и го нарежете на много малки парченца. Нарежете и сьомгата на кубчета. Почистете скаридите и чесъна.
Сварете пастата и я изцедете от водата. В тиган със зехтин запържете леко лука, скилидките чесън (цели) и сьомгата. После прибавете нарязания домат и след като заври, сложете и виното.
Оставете всичко това да къкри на котлона на слаба степен. Когато сосът започне да се сгъстява леко, сложете сухите подправки, пиперите и овкусете със сол и захар.
Добавете пастата и зелето и оставете яхнията да покъкри още 5 минути. Накрая сложете рулцата от раци и скаридите и изключете котлона, но оставете яхнията върху него, докато той изстине.
Сервирайте ястието с пресен босилек, прясно изцеден лимонов сок и зелен лук.
Средиземноморска яхния
Нека да е лято
15245