Торти има различни видове - сладки, солени, сиропирани и какви ли още не. Следващата рецепта обаче, е за един малко по-странен тип торта - от сирене и домати.
Изпълнението на рецептата не е трудно, а резултатът е повече от интересен - солен кейк с домати, с който ще впечатлите всички на трапезата. Този тип торта обаче няма да е удачно да сервирате като десерт, а по-скоро като предястие или основно блюдо.
Ето и необходимите продукти:
140 г брашно
70 г масло
6 малки домата
1 с.л. доматен концентрат
80 г сирене
2 яйца
1 к.ч. (кафена чаша) прясно мляко
риган, сол, черен пипер
Приготвяне: Пуснете фурната да се сгорещи до 200 градуса. Сложете брашното в дълбок съд, поръсете с щипка сол. Нарежете на дребно маслото върху брашното. С върха на пръстите си стрийте брашното с маслото, докато се получи песъчлива смес.
Излейте 30 милилитра вода в сместа и с бързи движения образувайте топка тесто, което не трябва да се меси.
Сложете тестото в хладилника за около час.
Извадете тестото и го разточете на кръг, чиято дебелина трябва да е около 3 до 5 милиметра.
Навийте кръга на набрашнена точилка и го разстелете върху плитка тавичка с диаметър 23-25 см. Натиснете тестото по дъното на тавичката, за да се разположи добре и "облицова" стените й. Тавичката не се подмазва, защото тестото съдържа масло.
Набодете тестото с вилица, за да не се надига при печенето. Намажете дъното с доматения концентрат. Разположете доматите нарязани на кръгове и поръсете с натрошеното сирене. Разбийте яйцата и ги смесете с млякото и подправките. Излейте в тавичката върху другите съставки.
Пече се около 40 минути до порозовяване на тестото и стягане на яйчната смес. Тортата се сервира като основно ястие със салата от маруля.
Бележка: Същата техника може да се ползва за приготвяне на подобни сладки и солени торти с различни плодове и зеленчуци.
Още рецепти може да видите в dieti.gbg.bg