Необходими продукти:
400 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 и 1/4 ч.л. сол
120 г сирене моцарела
1/3 ч.ч. сушени домати
шепа пресен розмарин (или босилек)
2 яйца
2 и 1/2 ч.л. зехтин
1 и 1/4 голяма ч.ч. по-гъст айран
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете в купа всички сухи съставки – брашно, бакпулвер, сода и сол. Разбъркайте добре. Нарежете сиренето моцарела, сушените домати и розмарина. Аз леко подсуших сушените домати със салфетка, за да попия малко зехтина.Изсипете ги при сухите съставки и хубаво разбъркайте с лъжица.
В друга купа разбийте две яйца, добавете зехтина и айрана и разбъркайте добре. Излейте сместа в купата с брашнената смес и бъркайте с дървена лъжица до хомогенност. Сместа трябва да бъде лепкава.
Намажете правоъгълна форма за кекс със зехтин и излейте сместа. Изпечете кекса на предварително загрята фурна за 45 минути. Извадете върху решетка и оставете напълно да изстине преди да го разрежете.