Днес за обяд хапнете паста с вкусен сос от сметана и топено сирене!
Необходими продукти:
За една порция:
спагети 100-120 гр
зехтин - около 30 мг
сметана - течна или заквасена
топено сирене
синьо сирене (ако имате)
пармезан или кашкавал
3-4 скилидки чесън
чили на люспи
черен пипер
пресен магданоз
Може да добавите и ситно нарязано филе, ако ви се иска.
Начин на приготвяне:
Към зехтина и се прибавят счуканите скилидки чесън и чилито и се оставят за известно време да отпуснат аромата си. След това се загряват в тенджерка (като предварително махате чесъна). Прибавя се сметаната - около 1/2 малка кутийка или 1 и 1/2 лъжица заквасена сметана разбита в малко вода.
Следва топеното сирене - около 7-8 см от щафетата и синьото сирене - 30-40 гр за аромат. Ако нямате синьо сирене, рецептата става хубава и без него. Бърка се постоянно, за да се разтопят сирената. В никакъв случай сосът не трябва да става рядък, но не трябва и да е гъст, защото когато поизстине ще се сгъсти допълнително.
Накрая се прибавят прясно смлян черен пипер и пресният магданоз. В соса се добавят вече сварените спагети и се разбъркват за половин до минутка. Сервира се в чиния и се поръсва обилно с настърган пармезан или кашкавал. Сирената са достатъчно солени, така че преценете дали ще сложите сол или не. Може да добавите няколко маслинки за вкус.
Да ви е сладко.