В България всякакви продукти много лесно се пречупват през призмата на баницата.
Дори и новооткритите ястия да се наричат щрудел или бюрек, родната кулинарна мисъл е ясно забележима и с вкусен резултат.
Необходими продукти за 4 порции:
2 патладжана
50 мл зехтин
2 печени чушки, ситно нарязани
100 г пушено топено сирене
100 г краве сирене, натрошено
1 домат, обелен и нарязан на кубчета
1 с. л. босилек, ситно нарязан
3 листа кори за баница
сол, лимонов сок и пипер на вкус
За соса:
1 ч. ч. кисело мляко
1 скилидка чесън, пресована
1 с. л. копър, ситно нарязан
1 с. л. стафиди, по желание
2 с. л. орехи, ситно нарязани
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см, намазват се със зехтин от двете страни и се запичат във фурната на 200˚С, подредени на един слой в тавичка върху хартия за печене. Когато изстинат, се нарязват на кубчета.
2. Смесват се с чушката, двата вида сирене, домата и босилека. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок на вкус.
3. Корите за баница се слагат една върху друга, като всяка се намазва със зехтин. Отгоре се разпределя плънката и се завива на руло. Намазва се със зехтин. Пече се в загрята фурна на 180˚ С, докато се зачерви.
4. За соса всички продукти се разбъркват заедно. Щруделът се сервира топъл, нарязан на парчета и гарниран със соса.