Много трудно, която и да е рецепта “по римски” може да се възпроизведе без автентичните продукти. Затова ако панчетата се замени с бекон, а римското пекорино с овчи кашкавал, полученото ястие също ще е много вкусно, но едва ли ще може да носи името trippa alla romana.
Необходими продукти за 4 порции:
100 г панчета, нарязана на малки кубчета
1 глава лук, ситно нарязан
1 морков, нарязан на малки кубчета
1 стрък целина, обелен и тънко нарязан
½ ч. л. едросмлян лют червен пипер
50 мл бяло вино
300 г пасата от домат или консервирани домати, ситно нарязани
2 с. л. зехтин
3 с. л. джоджен, нарязан
100 г сирене пекорино романо, настъргано
за шкембето:
1 кг телешко шкембе
1 глава лук, срязана на две
1 скилидка чесън, цяла
1 морков, нарязан на кръгчета
5 стръка магданоз
1 дафинов лист
Начин на приготвяне:
Шкемебето се измива, залива се с вода да се покрие, добавят се лукът, чесънът, морковът, магданозът и дафиновият лист. Вари се на тих огън 1,5 - 2 часа или докато омекне. Нарязва се на квадратчета.
Зехтинът се загрява и в него се слага панчетата. Прибавят се лукът, морковът, селърито, сол на вкус. Разбъркват се, докато омекнат и леко се зачервят.
Слагат се шкембето и червеният лют пипер, разбърква се. Налива се бялото вино и се бърка, докато се изпари. Прибавят се доматите. Покрива се и се задушава 10 - 15 мин. Слага се джодженът и се разбърква. Сервира се поръсено с пекориното.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Кулинарните любимци на България
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!