Роти е вид индийски хляб, който много напомня на палачинките. Може спокойно да се каже, че са от едно семейство. Следващата рецепта е за осем порции роти, а времето за изпълнение е между половин и един час.
Необходими продукти:
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно
1/4 чаена лъжичка сол
1/2 чаена чаша топла вода
За разточване:
1/4 чаена чаша брашно
За намазване:
2 супени лъжиьи масло
Начин на приготвяне:
Смесват се брашното, солта и водата до получаване на меко тесто. То се омесва върху леко намазнена повърхност.
Готовото тесто се покрива с кърпа и се оставя да почине за около 10 минути. След това се разделя на осем равни части, които се оформят като топки.
Взима се една топка и се притиска в брашно. Разточва се на кръг (около 10 сантиметра в диаметър), ако залепва - се поръсва леко с брашно.
Поставя се в загрят на средна температура сух тиган. Обръща се, когато роти започне да променя цвета си и по повърхността се образуват мехурчета. След няколко секунди се обръща отново. Натиска се съвсем леко с шпатула, за да се издуе. Премята се още веднъж.
Готовите роти трябва да имат светло кафяви петна от двете си страни. Намазват се с масло, докато са топли, поставят се в съд, покрит с кухненска хартия, който се завива след всеки поставен роти.
Може да ги консумирате и със сладко и със солено, зависи от личните ви предпочитания.