Необходими продукти:
2 замразени туби калмари
1 голяма глава стар лук
1 зелена и две червени чушки
3-4 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен пипер
1-1½ чаена чаша дългозърнест ориз
1 пилешки бульон
10 миди с черупките (може да са сурови или замразени)
15 скариди
1 жив омар
2 щипки изсушена червена лютива чушка
шафран, магданоз, мащерка, риган, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Размразените калмари се измиват и се нарязват на кубчета. В голям тиган с похлупак и мазнина се запържват на силен огън за 5-7 минути и се вадят настрана. В същия тиган се запържва последователно лук, когато омекне, към него се добавят нарязаните на дребно чушки. Когато и те омекнат, се слага чесън, нарязан или счукан. Добавя се ориз, който се разбърква няколко пъти, за да стане прозрачен, слага се червен пипер и след няколко минути сместа се сваля от огъня.
В тава се прехвърлят сготвените до момента продукти и се налива топла вода, като всичко това се готви на котлон. Когато водата заври, се добавят предварително сварените калмари, сух пилешки бульон и подправките. Желателно е те да са пресни, а не сухи. Прибавя се малко по-малко вода, докато оризът стане готов. Към края се поръсва със сол и малко червена лютива чушка за по-пикантен вкус.
Междувременно се приготвят мидите и скаридите. Ако са сурови, се пускат във вряща вода за кратко. Ако са предварително обработени и замразени, използваме ги директно. Когато оризът е готов, се изсипват скаридите, разбърква се сместа и се оставя за няколко минути на огъня. Накрая се добавят мидите за 1-2 минути, като отново разбъркваме. Всичко се сваля от огъня и се оставя настрана.
В голяма тенджера се слага вода да заври. Към нея се поръсва една лъжица сол и потапяме омара. За завирането на омара са нужни не повече от 12-15 минути. Когато е готов, се изважда от тенджерата и се оставя да се оцеди леко. С ножици за пиле се разрязва през средата – от главата към опашката. След това щипките се отрязват заедно с ластиците. Тънките пипала също се отстраняват.
В тава слагаме готовия ориз, отгоре се подреждат двете половини от омара и двете щипки. Могат да се добавят миди за декорация. Всичко се полива със соса от ориза и печем в предварително загрята фурна за 5-10 минути.