Рецепта от предаването "Черешката на тортата"

Този път тв водещата Нана приготви паейа "Валенсиана"

Готовият резултат - паейа "Валенсиана"
Снимка: Нова телевизия/Черешката на тортата
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:
2 замразени туби калмари
1 голяма глава стар лук
1 зелена и две червени чушки
3-4 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен пипер
1-1½ чаена чаша дългозърнест ориз
1 пилешки бульон
10 миди с черупките (може да са сурови или замразени)
15 скариди
1 жив омар
2 щипки изсушена червена лютива чушка
шафран, магданоз, мащерка, риган, сол на вкус

Начин на приготвяне:
Размразените калмари се измиват и се нарязват на кубчета. В голям тиган с похлупак и мазнина се запържват на силен огън за 5-7 минути и се вадят настрана. В същия тиган се запържва последователно лук, когато омекне, към него се добавят нарязаните на дребно чушки. Когато и те омекнат, се слага чесън, нарязан или счукан. Добавя се ориз, който се разбърква няколко пъти, за да стане прозрачен, слага се червен пипер и след няколко минути сместа се сваля от огъня.

В тава се прехвърлят сготвените до момента продукти и се налива топла вода, като всичко това се готви на котлон. Когато водата заври, се добавят предварително сварените калмари, сух пилешки бульон и подправките. Желателно е те да са пресни, а не сухи. Прибавя се малко по-малко вода, докато оризът стане готов. Към края се поръсва със сол и малко червена лютива чушка за по-пикантен вкус.

Междувременно се приготвят мидите и скаридите. Ако са сурови, се пускат във вряща вода за кратко. Ако са предварително обработени и замразени, използваме ги директно. Когато оризът е готов, се изсипват скаридите, разбърква се сместа и се оставя за няколко минути на огъня. Накрая се добавят мидите за 1-2 минути, като отново разбъркваме. Всичко се сваля от огъня и се оставя настрана.

В голяма тенджера се слага вода да заври. Към нея се поръсва една лъжица сол и потапяме омара. За завирането на омара са нужни не повече от 12-15 минути. Когато е готов, се изважда от тенджерата и се оставя да се оцеди леко. С ножици за пиле се разрязва през средата – от главата към опашката. След това щипките се отрязват заедно с ластиците. Тънките пипала също се отстраняват.

В тава слагаме готовия ориз, отгоре се подреждат двете половини от омара и двете щипки. Могат да се добавят миди за декорация. Всичко се полива със соса от ориза и печем в предварително загрята фурна за 5-10 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти