Необходими продукти:
3-4 филета от пъстърва
80 г масло
1 кг дребни пресни картофи
чесън на прах
черен пипер
сол
Продукти за соса:
50 г филирани бадеми
70 г масло
3-4 стръка копър
сокът от 1/2 дребен лимон
2 с.л. готварска сметана
черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте дребните картофки. Сложете ги в тава. Поръсете със сол, черен пипер и чесън на прах. Разхвърляйте около 50 г парченца от маслото по повърхността и печете в силно загрята фурна на 220 градуса, докато омекнат и добият карамелен загар. Измийте филетата от пъстърва, поръсете ги със сол и черен пипер и ги запържете в тиган с останалото 30 гр. масло за по 2-3 минути от страна.
Извадете рибата, намалете силата на котлона на минимум и запечете филираните бадеми за половин минута в сухия тиган. Добавете 70 гр. масло и бъркайте, докато се стопи. Изстискайте сокът от половин дребен лимон. Сгъстете соса с 2 с.л. готварска сметана и поръсете с черен пипер и нарязания на ситно пресен копър.
Отдръпнете от котлона. Поднесете блюдото като полеете филето от пъстърва с маслено-бадемовия сос и отстрани аранжирате печените пресни картофи.
Още една рецепта за пъстърва:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!