Тръпчивите орехи и пикантно горчивите патладжани хармонично съжителстват в тази рецепта не без помощта на останалите млечни и растителни съставки.
Необходими продукти за 4 порции:
2 средни патладжана
6 с. л. зехтин
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 домата, обелени и нарязани на кубчета
1 ч. ч. орехи, едро нарязани
1 скилидка чесън, пресована
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 яйца
2 с. л. заквасена сметана
50 г топено сирене, нарязано на малки кубчета
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се срязват на две по дължина и се издълбават с помощта на лъжица, като по стените им трябва да остане слой от 1 см. Издълбаните патладжани заедно с вътрешността се заливат с 1 л студена вода и 2 с. л. морска сол. Оставят се да постоят 20 мин, измиват се и се подсушават.
2. Половинките патладжани се намазват със зехтин и се слагат да се запекат 20 мин. на 220° С или докато леко се зачервят.
3. Вътрешността на патладжаните се нарязва на малки кубчета. В 2 с. л. загрят зехтин се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 5-6 мин. Прибавя се вътрешността на патладжаните. Посолява се на вкус, прибавят се доматите и се разбърква, докато пълнежът се сгъсти. Слагат се орехите, магданозът и чесънът. Напълват се патладжаните и се запичат 10 мин.
4. Разбиват се яйцата със сметаната и топеното сирене. Заливат се патладжаните и се запичат, докато се зачервят.