Необходими продукти:
1 кг кайма
300 г картофи
1 яйце
50 г кашкавал
черен пипер
чубрица
сол
За плънката:
400 г гъби
1 средна глава лук
3 супени лъжици заквасена сметана
50 г кашкавал
2 триъгълничета топено сирене
30 г масло
черен пипер на вкус
копър
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. Когато са готови, ги намачкваме с вилица. В купа поставяме каймата, добавяме картофите, яйцето, настърганият кашкавал, подправките и разбъркваме, за да се смесят всички продукти.
Почистваме лука и гъбите и ги нарязваме на малки кубчета. В тиган загряваме маслото и прибавяме лука. Когато започне да става златист, сипваме гъбите и готвим до готовност на съставките. Идва ред да добавим сметаната, настърганият кашкавал и топеното сирене. Разбъркваме, овкусяваме с черен пипер и копър.
Оставяме плънката на котлона още около 1-2 минути, за да се разтопят кашкавалът и сиренето.
Разделяме каймата на 15-16 равни части. От всяка оформяме топка, която разстиламе леко върху дланта си и по средата поставяме 1-1 1/2 чаена лъжичка от плънката.
Каймата не трябва да се разстила тънко, за да не изтече пълнежът при печенето. Завиваме каймата около плънката и оформяме кюфте. Получените кюфтета трябва да са с размер малко по-голям от този на топка за тенис на маса. Поставяме ги в намазнена тава, притискаме ги леко с ръка и ги запечатваме отгоре с мазнина.
Печем ястието на 180-200 градуса до готовност. Когато кюфтетата са изпечени, по желание може да поставим тънко парче кашкавал върху всяко от тях. Връщаме отново във фурната за 1-2 минути, за да се разтопи кашкавалът. Поднасяме крайният резултат със свежа салата или гарнитура по ваш избор.
Пълнени кюфтета с гъби и сметана
Любими ястия за любими хора
23684