Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти за 4 порции:
4 големи глави лук
сол на вкус
мазнина за тавата
за плънката:
150–200 г телешка кайма
100 г ориз
1 кубче пилешки бульон
1/2 ч. л. мащерка
1 щипка индийско орехче
за соса:
50 г орехови ядки
2 печени чушки
1/2 буркан стерилизирани домати
1 кубче пилешки бульон
2 с. л. олио
1/2 ч. л. риган
за овалване:
50 г кашкавал
1 филия хляб
7–8 стръка магданоз
1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
1. Лукът се обелва и от горната част се отрязват капачета. Вари се в подсолена вода 10 минути, охлажда се и сърцевината му се изважда, като 1/3 от нея се нарязва наситно (за плънката), а останалата се запазва за соса.
2. Оризът се сварява в 300 мл вода и стрития бульон. Щом поеме водата, се добавят наситненият лук и каймата. Запържват се, като се бърка, докато каймата стане на трохи. Подправя се с мащерката и индийското орехче. Продуктите за овалването се смилат в блендер.
3. Плънката се разпределя в издълбаните глави лук, които се овалват в кашкавалено-хлебната смес. Пекат се в намазнена тава с един пръст вода 40 минути на 160 градуса.
4. Издълбаната от лука сърцевина се запържва за минута в сгорещеното олио за соса. Добавят се нарязаните наедро печени чушки, доматите, стритият бульон и счуканите орехи. Ври 10–15 минути и се подправя с ригана. Готовият сос се пюрира, претрива се през цедка и се поднася към ястието.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Още рецепти с телешко:
Вкусно телешко с чили
Телешко варено с къри за обяд
Телешко пармиджана