Продукти:
2 кг пуешки гърди
20 гр краве масло
Плънка:
50 гр краве масло
1 голям червен лук
1 чаена чаша орехи
4 скилидки чесън
3 чаени чаши галета
2/3 чаена чаша бели стафиди
1/3 чаена чаша ситно нарязан пресен магданоз
сол, черен пипер
Приготвяне:
Разтопете маслото в тиган, добавете ситно нарязания лук и го бъркайте около пет минути, докато омекне. Изсипете орехите (нарязани на ситни парченца) и пресования чесън. Разбъркайте сместа още пет минути, за да могат орехите да се запекат.
Свалете от огъня. Прибавете галетата, стафидите (предварително накиснати в хладка вода) и магданоза. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Оставете плънката малко да се охлади.
Поставете филето с вътрешната страна нагоре. Върху нея разпределете плънката и завийте на руло. Завържете с дебел конец. Сложете рулото върху решетка в тава за печене. Намажете пуешкото с разтопено масло и го изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около един час и 15 минути. Преди да го нарежете, оставете месото да се поохлади.
Пуешко филе с орехи и стафиди
Да се насочим към по-тежката артилерия от ястия за коледната трапеза
17968