Пастила е мароканско печиво, което се приготвя за изключително важни и празнични поводи. Традиционно се пълни с месо от гълъби, но вегетарианските варианти са също толкова вкусни.
Необходими продукти за 8 порции:
200 г арабски кускус
100 г сушени вишни, стафиди или кайсии
250 мл врящ зеленчуков бульон
1 пръчка канела
1 ч. л. мед
6 с. л. зехтин арбекина
1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
250 г гъби, нарязани на филийки
100 г обелени и запечени бадеми, нарязани
1 ч. л. кимион
1 връзка магданоз
200 г спанак
50 мл лимонов сок
1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
1 глава лук, нарязан на тънки полумесеци
6 печени чушки, нарязани
8 ръчни кори за баница
За соса:
150 мл зехтин
70 мл лимонов сок
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
2 сушени домата, ситно нарязани
1 с. л. каперси, нарязани
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
½ ч. л. смляна морска сол
Начин на приготвяне:
1.Кускусът се смесва със сушените плодове, канелата, меда, 2 с. л. зехтин и щипка кимион и се залива с врящия бульон. Покрива се плътно с капак или фолио и се оставя да набъбва 20 мин.
2.Празът се запържва в 2 с. л. зехтин, докато омекне, добавят се гъбите и се разбъркват, докато започнат да се зачервяват. Добавят се бадемите, магданозът, кимионът, лимоновата кора. Слага се спанакът и се бърка, докато завехне.
3.Кускусът се разбърква с гъбената смес и се добавят лимонов сок, сол и пипер на вкус.
4.В 2 с. л. зехтин се слага лукът и се разбърква, докато се зачерви. Прибавят се чушките, разбъркват се. Посолява се на вкус.
5.6 от корите се намазват със зехтин и се слагат разгънати една по една на дъното на тавичка с диаметър 26 см, така че краищата им да се разминават и да висят извън тавата. Слага се половината от сместа с кускуса, отгоре се разпределят чушките и отново се слага кускус. Краищата на корите се загръщат върху пастилата. Останалите 2 намазани със зехтин кори се срязват на две, намачкват се и се увиват като роза. С тях се покрива ястието.
6.Пастилата се пече 40 мин. в загрята фурна на 180° С или докато се зачерви от всички страни.
7.За соса всички продукти се пасират заедно. Пастилата се поднася топла или студена със соса.