Необходими продукти:
3-4 картофа
3-4 патладжана
2 тиквички
2-3 домата (обелени)
2-3 глави кромид лук
1 цяла глава чесън
5-6 червени чушки (може и печени)
чубрица
риган
хималайска сол на вкус
малко стевия, заради киселината на доматите
зехтин или шарлан
черен пипер
За заливката:
500 мл ядково прясно мляко
био бяло брашно
хималайска сол на вкус
индийско орехче
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте всички зеленчуци. Обелете патладжаните, нарежете ги на филийки, осолете ги леко и оставете да се отдели горчивият сок. Намажете дъното на тава с мазнина. Подредете плътен ред от картофите, нарязани на колелца.
Върху тях сложете един ред от осолените патладжани, а върху тях изсипете следната смес: накълцаните обелени домати, предварително смесени с печените чушки, сол на вкус, стевия, риган, черен пипер. После идва ред на тиквичките, нарязани на филийки и овкусени със сол. Поръсете ги обилно със задушен лук, заедно с чесъна. Наръсете ги и с чубрица.
Идва ред и на последния пласт - отново патладжани, и ако вашите са малки и ви е нужно повече от написаното в рецептата, увеличете количеството, за да имате достатъчно и за втори пласт с тях.
След като завършите с обелените и подсолени патладжани, залейте мусаката добре с мазнина и покрийте с фолио, но не плътно, за да може да се изпарява ненужната течност. Печете на 230-250 градуса до готовност на зеленчуците.
Пригответе си заливката като разбиете с миксер около 500 мл прясно ядково мляко с брашно до получаване на смес с гъстотата на боза, овкусете със сол и с 1 равна чаена лъжичка индийско орехче на прах. По принцип подобна заливка се прави със запържване на брашното, но в случая се стремим към здравословна реализация на рецептата. Залейте мусаката и печете до зачервяване на коричката.
Постна мусака
По гръцки
42616