Ризото е един от най-добрите кулинарни приноси на Италия към света. Характерният му начин на приготвяне, както и самата текстура на почти неутралния на вкус ориз прави това ястие перфектна основа за печеливши кулинарни комбинации.
Необходими продукти за 4 порции:
3 кубчета зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло
1 стрък праз, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1½ ч. ч. ориз за ризото - арборио* или карнароли*
1 ч. л. настъргана кора от портокал
50 мл портокалов сок
50 мл вермут или бяло вино
400 г ядки миди
1 с. л. нарязан магданоз
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Слага се 1,5 л вода да заври и в нея се разтварят кубчетата зеленчуков бульон. Зехтинът и маслото се загряват и в тях се запържват леко празът и чесънът. Прибавят се оризът и портокаловата кора. Разбъркват се 1 мин. Слагат се портокаловият сок, вермутът и се разбърква, докато поеме течността.
2. Прибавят се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато се абсорбира почти целият.
3. Преди да се сложат последните 150 мл бульон, се добавят мидите, разбъркват се, налива се останалата течност и се отстранява от огъня.
Поръсва се магданозът. Подправя се с прясно смлян пипер и се сервира горещо.
*арборио и карнароли са сортове ориз с кръгли зърна, много богати на нишесте. При готвене то се отделя от зърната, поема течност, набъбва и така формира характерната за ризото консистенция.