Необходими продукти:
8 пилешки филенца ( около 1 кг.)
1 глава лук
1 връзка магданоз
2 кубчета пилешки бульон
50 гр. маслини каламата ( с пурпурно-кафяв цвят и удължена бадемовидна форма)
50 гр. зехтин
2 ч.л. пресен лимонов сок (или сока на половин лимон)
2-3 скилидки чесън
2 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
½ ч.л. черен пипер
Няколко стръкчета магданоз за украса
Пресен кориандър (по желание)
1 ч. чаша кус-кус
Начин на приготвяне:
Поставяме лука, магданоза, кориандъра, лимоновия сок, чесъна , кимиона, куркумата и черния пипер в купата на кухненски робот и го включваме, докато подправките станат ситно нарязани и се превърнат в хомогенна смес.
Поставяме пилето в голяма стъклена или керамична купа.
С получената от смлените подправки паста натриваме пилешките филенца равномерно и покриваме с домакинско фолио, след което поставяме купата за 1 час в хладилника.
Поставяме пилето с чаша хладка вода, сол и зехтин в тенджера или тиган с капак .
След като заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри около 25-30 минути, докато пилето се свари.
Отстраняваме месото от огъня и продължаваме да разбъркваме соса на средно-висока температура за 10-12 минути, докато се сгъсти.
Задушаваме кус-куса заедно с 1 ½ чаша пилешки бульон за около 10-12 минути.
Поднасяме като върху канапе от кус-кус подреждаме пилешкото, поливаме със сос, добавяме маслините и поръсваме със свеж магданоз.