Не е нужно да чакате Никулден, за да си сготвите шаран. Тази риба е вкусна, а следващата рецепта никак не е трудна за изпъление.
Необходими продукти:
1 шаран около 1,2 кг
250 мл тъмна бира
2-3 скилидки чесън
2 карамфилчета
1/2 чаена лъжичка кимион
2 зърна бахар
2-3 зърна черен пипер
2 моркова
1 патладжан, не много голям
1 голяма глава червен лук, ситно нарязан
пресен копър
зехтин и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Изсипете бирата в подходящ дълбок съд. Изчистете чесъна и го нарежете на тънки кръгчета. Счукайте заедно бахара, кимиона, карамфила и черния пипер. Добавете подправките и чесъна към бирата и разбъркайте. Нарежете измития и изчистен шаран на едри парчета и го поставете в бирата. Оставете за 30 минути да се маринова.
Нарежете лука на полумесеци, морковите, патладжана на продъговати парченца и копъра на ситно.
Извадете парчетата шаран от маринатата и подсушете с домакинска хартия. Изпържете в дълбок тиган в предварително загрята мазнина по две минути от всяка страна. Добавете зеленчуците и като разбърквате леко, гответе около пет минути. Прибавете около 100 мл от маринатата и задушавайте до готовност - около 15-на минути.
Преди да свалите от огъня, поръсете със ситно нарязан копър.