Печена великденска шунка с медена глазура

Идеи за великденски обяд

Печена великденска шунка с медена глазура
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

В много от християнските страни на празничния обяд на Великден се яде печена глазирана шунка като символ на благополучие.

Списание "Меню" ви предлага и вие да се възползвате от тази атрактивна и апетитна рецепта.

Необходими продукти за 4 порции:
1 кг пушена шунка с кожата
6 листа прясна салвия или 1 ч. л. сушена
60 мл зехтин
1 мандарина, нарязана на кръгчета с кората
2 ч. ч. сок от мандарини или портокали
½ ч. ч. мед
2 с. л. винен оцет
3 цели карамфилчета
3 зрънца хвойна
1 дафинов лист
500 г млади моркови

Начин на приготвяне:
1. Кожата на шунката се нарязва на ромбчета. Салвията се скълцва и се пасира заедно със зехтина. Ако се използва сушена салвия, сместа трябва да постои предварително 1 ден, за да се извлекат ароматите. Така полученият ароматен зехтин се втрива в нарязаната шунка. Шунката се пече 1 час на 180°С.

2. През това време се приготвя глазурата. В тиган се смесват нарязаната мандарина, сокът, медът, оцетът, карамфилчетата, дафиновият лист и хвойната. Прибавя се малко сол. Всичко се слага да заври и се вари на бавен огън, докато се сгъсти. Махат се хвойната, дафиновият лист и карамфилчетата.

3. Шунката се намазва хубаво с медената глазура и отново се слага да се пече около 15 мин. През това време морковите се почистват и се бланшират за 1 мин. във вряща вода. Морковите също се слагат при шунката и хубаво се намазват с глазурата. Шунката и морковите се пекат още 15 мин.

4. След като се извади от фурната, шунката се оставя 10 мин. да постои, преди да се нареже. Поднася се с глазираните моркови.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти