В много от християнските страни на празничния обяд на Великден се яде печена глазирана шунка като символ на благополучие.
Списание "Меню" ви предлага и вие да се възползвате от тази атрактивна и апетитна рецепта.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг пушена шунка с кожата
6 листа прясна салвия или 1 ч. л. сушена
60 мл зехтин
1 мандарина, нарязана на кръгчета с кората
2 ч. ч. сок от мандарини или портокали
½ ч. ч. мед
2 с. л. винен оцет
3 цели карамфилчета
3 зрънца хвойна
1 дафинов лист
500 г млади моркови
Начин на приготвяне:
1. Кожата на шунката се нарязва на ромбчета. Салвията се скълцва и се пасира заедно със зехтина. Ако се използва сушена салвия, сместа трябва да постои предварително 1 ден, за да се извлекат ароматите. Така полученият ароматен зехтин се втрива в нарязаната шунка. Шунката се пече 1 час на 180°С.
2. През това време се приготвя глазурата. В тиган се смесват нарязаната мандарина, сокът, медът, оцетът, карамфилчетата, дафиновият лист и хвойната. Прибавя се малко сол. Всичко се слага да заври и се вари на бавен огън, докато се сгъсти. Махат се хвойната, дафиновият лист и карамфилчетата.
3. Шунката се намазва хубаво с медената глазура и отново се слага да се пече около 15 мин. През това време морковите се почистват и се бланшират за 1 мин. във вряща вода. Морковите също се слагат при шунката и хубаво се намазват с глазурата. Шунката и морковите се пекат още 15 мин.
4. След като се извади от фурната, шунката се оставя 10 мин. да постои, преди да се нареже. Поднася се с глазираните моркови.